Fragment

Jonge doctor Anna Beukenhorst

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jonge doctor Anna Beukenhorst

Met de app 'Cloudy with a chance of pain', peilde Dr Anna Beukenhorst de pijnverschijnselen van reumapatiënten en de verhouding tot het weer. 


Geen gebrek meer  aan data


Eerdere onderzoekers hadden nooit genoeg data om deze vraag echt te beantwoorden. Jonge dr. Beukenhorst dacht dat de smartphone daar oplossing voor kon bieden. Dat bleek. Meer dan 10 duizend mensen leverden data aan door dagelijks hun mate van pijn aan te geven. Ze koppelde die gegevens aan nabijgelegen weerstations. Zo kan het dat haar proefschrift bewijst en specificeert dat reumapatiënten meer last hebben bij hoge luchtvochtigheid. Het laat ook zien dat het mogelijk is de smartphone in te zetten als dataverzamelaar bij dit soort medische onderzoeken. 

Smartphone science


Dr. Kelder vraagt haar daarop of ze ook weet of de telefoon dus ook een geschikt middel is om een corona-app op te laten draaien. Daar is ze duidelijk over. De GPS op een telefoon kan niet specifiek aangeven waar je bent, dus dat is geen optie. Maar ook de Bleutooth is gemankeerd. Waar het coronavirus niet door muren heen kan, kan Bleutooth dit wel. "Als je buren een corona-feest geven kan je telefoon denken dat je een besmet iemand in je buurt hebt gehad. Andersom kan je bij iemand op schoot zitten zonder dat de telefoon contact detecteert." 

Harvard

 Met haar onderzoek naar de hulp die de smartphone kan bieden in de medische wetenschap is Dr. Beukenhorst verder onderzoek aan het doen aan Harvard.