Fragment

Luie meisjes: goed opgeleid maar parttime aan de slag

  1. Fragmentenchevron right
  2. Luie meisjes: goed opgeleid maar parttime aan de slag

Jonge vrouwen zijn beter opgeleid dan jonge mannen, maar verliezen deze voorsprong snel omdat ze na hun studie parttime aan de slag gaan. Dat blijkt uit een rapport dat het Sociaal Cultureel Planbureau in januari presenteerde, getiteld: Werken aan de start.

Wat maakt onze meisjes zo werkschuw en lui, vraagt dr Kelder zich af? Zijn het verwende prinsesjes of verwachten wij als maatschappij te weinig van ze? Professor Naomi Ellemers, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht geeft inzicht in de processen die hier spelen.

Geen vrije keus

"Hoe jij er nu over praat, lijkt het net alsof het een vrije keuze is", zegt professor Ellemers. "Maar onderzoek laat zien dat deze jonge vrouwen vaak niet fulltime kunnen werken, omdat ze dat niet wordt aangeboden."

"Ook is het zo dat jonge vrouwen vaak doen wat er van ze verwacht wordt." De verwachting is dat ze parttime gaan werken en dat is voor hen dus de meest logische keuze.

Economisch zelfstandig

Nou is er helemaal niets mis met een parttime baan, maar het wordt wel een maatschappelijk probleem als vrouwen daardoor niet economisch zelfstandig zijn.

Ook maken mensen met een parttime functie minder snel carrière en voor de emancipatie van vrouwen zou een fulltime baan dus beter zijn.


Video niet beschikbaar