Fragment

Pleidooi: naai naar beneden!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pleidooi: naai naar beneden!

Het is tegenwoordig moeilijker voor dubbeltjes om kwartjes te worden. De afvlakkende sociale mobiliteit onder millennials is een groot probleem, stelt arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker. 


Er zijn vuistdikke rapporten geschreven waaruit blijkt dat die sociale mobiliteit afkalft, oftewel: je doet het minder dan je ouders. Een probleem voor de millennials. Er is maar één specifieke groep 35-minners die het beter krijgen dan hun ouders en ook nog eens een flinke smak geld erven.  Dr Kelder is van mening dat die millennials het helemaal niet zo zwaar hebben. Als hij langs de Amstel rijdt, ziet hij feestende jongeren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat zij meer waarde hechten aan ervaringen dan aan materiële zaken en geld. 
Dekker: "Er is meer dan alleen geld in het leven, maar de problemen waar de millennials mee kampen zijn wel echt een ding." Hij noemt het toenemende flexwerken en de moeilijke huizenmarkt. 

Chirurg

 Volgens Dekker is er tot nu altijd inkomensmobiliteit geweest in Nederland, waardoor er geen grote ongelijkheid was. "Nu gaat de ene chirurg met de andere chirurg, terwijl er vroeger nog weleens voor de verpleger gekozen werd." 
Als dr. Dekker minister was, zou hij mensen adviseren om ook eens een relatie uit een lagere sociale klasse aan te gaan. "Doe niet aan de daten voor hogeropgeleiden." Dr Kelder: "Naai naar beneden dus? "Dekker: "Ja, eigenlijk wel."