Fragment

Doemscenario voor de vrije markt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Doemscenario voor de vrije markt

Het gaat niet goed met de vrije markteconomie. Dat betoogt Bas van Bavel, als econoom en historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht, in zijn boek De onzichtbare hand. De markteconomieën van bijvoorbeeld Nederland maar ook de VS hollen zich van binnen uit.

Luister ook de Jortcast van dit gesprek.

Van Bavel heeft voor zijn bewering de historie aan zijn zijde: "Kijk naar de Italiaanse stadstaten, opgekomen in de twaalfde eeuw. Daarna een grote machtsfactor geworden. Een paar rijke families krijgen de totale macht en vervolgens gaat de economie weer slechter omdat de rijkdom in handen is van een kleine groep. En nu heeft niemand het nog over de' Medici…"
Is deze teloorgang ook in beeld voor een vrije markteconomie als de VS? Volgens Van Bavel zijn daar wel degelijk tekenen van. “Er is een kleine groep multimiljardairs die het in de VS voor het zeggen heeft. Trump heeft maar liefst zes miljardairs in zijn kabinet. Dat is nou niet echt representatief voor de bevolking. De link tussen de rijken en de politieke macht is, ook bij de Democraten, een stuk sterker geworden." Met het risico dat ook hier de markteconomie achteruit gaat.
Toch denkt Van Bavel niet dat de vrije markt met een plof in elkaar stort. "Dit is een kwestie van corrumperen, het gaat langzaamaan. Maar als de bouwstenen van het leven, en dat zijn grond, arbeid en kapitaal, zich niet  optimaal met elkaar verhouden, dan gaat het uiteindelijk mis. De invloed van rijkdom wordt dan teveel politiek vertaald."