Fragment

Cabaretiers moeten politieke kleur bekennen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Cabaretiers moeten politieke kleur bekennen

De wetenschappelijke kant van humor en politiek. Dr. Ivo Nieuwenhuizen dook erin en hem valt op dat cabaretiers zelden politieke kleur bekennen. "Ze doen alsof ze er boven staan en nemen politici de maat. Maar ze zijn tegelijkertijd ook deel van die samenleving en hebben een politieke kleur."

Met Sander Schimmelpenninck op de zetel van dr Kelder bespreekt dr. Nieuwenhuizen van de Radboud Universiteit Nederlandse humor(isten) en satire. Nieuwenhuizen vindt dat cabaretiers hun politieke voorkeuren niet moeten verstoppen. Een aantal namen passeert de revue, bijvoorbeeld Hans Teeuwen, maar ook Arjen Lubach. "Die probeert het politieke van zich weg te duwen, en vooral te doen alsof hij alleen maar zijn gezond verstand laat spreken."

Ideologie

Lubach hamert op het rationele en laat feiten voor zich spreken, zoals in het fragment over de Sleepwet. "Maar hij maakt ondertussen ook ideologische keuzes. In dit geval tussen privacy en veiligheid. Dat ontkent hij ook niet, maar door zijn stijl wordt dat wel een beetje weggemoffeld."

Dus jij zou het prettiger vinden als hij duidelijker politieke kleur bekent?” vraagt Schimmelpenninck. "Ja", zegt Nieuwenhuis. "Als we maar de feiten op een rijtje zetten kunnen we goede conclusies trekken”, lijkt Lubach te denken volgens Nieuwenhuis. "Terwijl politiek nu juist gaat over het maken van ideologische keuzes."

Politiek bedrijven

Nieuwenhuis vind dat humoristen hun politieke kleur meer moeten 'omarmen' bij hun werk. Maar wat is dan precies 'hun werk'? Het is natuurlijk de vraag of een humorist, satirist of cabaretier volgens het boekje politiek wil bedrijven, of gewoon mensen aan het lachen wil maken en/of aan het denken wil zetten. Sander Schimmelpenninck gaat met Nieuwenhuis in discussie.