Fragment

Geld lenen kost geld? Niet voor Wopke

  1. Fragmentenchevron right
  2. Geld lenen kost geld? Niet voor Wopke

Tientallen miljarden euro's gaat de Nederlandse staat de komende jaren uitgeven, gewoon omdat het kan. Geld lenen kost voor de Nederlandse overheid even geen geld. Sterker: het levert de Nederlandse overheid geld op. 

Coen Teulings, oud CPB-baas en universiteitshoogleraar te Utrecht, pleit al langer voor extra investeringen van de overheid. We hebben namelijk een spaaroverschot door de pensioenen van de babyboomers. 

Teulings heeft ook wel een idee hoe dit geld ten gunste van Nederland ingezet kan worden. "We moeten geen fonds oprichten, met allerlei regels." Volgens Teulings moeten de burgers meer gaan consumeren, dus pleit hij voor lastenverlichting.

Aanwijzingen in de Miljoenennota

In de miljoenennota zijn er aanwijzingen dat zijn wensen worden ingewilligd. "Het is duidelijk dat ZZP'ers hun zelfstandigheidskorting verliezen. Deze gaat volgens de oud CPB-directeur gecompenseerd worden door een verhoging van de arbeidskorting. Deze ombuiging is absoluut niet budgetneutraal. "Om dit gat te dichten kunnen de miljarden uit het fonds goed ingezet worden." 

Strijd tegen Uber en Deliveroo

Volgens Teulings is de verhoging van de arbeidskorting en het verdwijnen van de zelfstandigenaftrek een goede manier om de zekerheid voor gewone burgers te vergroten. 

Op deze manier wordt het volgens Teulings minder aantrekkelijk voor firma's als Uber en Deliveroo om ZZP'ers in te huren. en juist aantrekkelijker om mensen in dienst te nemen. 

Met dr Kelder pikt Coen Teulingsde centen uit de pap die de Miljoenennota heet.


Video niet beschikbaar