Fragment

"Pensioenfonds ABP is en goktent"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Pensioenfonds ABP is en goktent"

Het grijze gevaar komt er aan. Uit cijfers het CPB blijkt dat in de periode 2022-2025 het aantal werkenden afneemt (omdat iedereen met pensioen gaat) en dat dat schadelijk is voor de economie. Tijd voor een goed gesprek met hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen over de gevaren van de vergrijzing.

"Het ABP is een oplichtersbende", zegt de professor in dr Kelder en Co. Het CPB voorspelt dat de economische groei terugloopt doordat het aantal werkenden afneemt en de zorgkosten stijgen. "Wat kunnen we doen om de economie te redden?", wil dr Kelder weten.

"Langer doorwerken is eigenlijk de enige oplossing", zegt professor Sweder van Wijnbergen. "Anders klapt de AOW in elkaar en hebben we niet voldoende arbeidskrachten om de economie goed te laten draaien."

Oorlog tegen jongeren

"Alleen de vakbond FNV gaat weer helemaal dwars liggen op dat vlak", zegt Van Wijnbergen. De vakbonden maken zich er juist hard voor dat mensen met zware beroepen niet langer door hoeven te werken en hun lobby heeft ertoe bijgedragen dat de AOW leeftijd weer even is bevroren.

"Zoals het FNV zich nu opstelt, dat zijn toch allemaal oudere blanke mannen die een soort oorlog voeren tegen jongeren", stelt de professor. "En dat vind ik vrij onbegrijpelijk."

"Maar ze doen alsof ze een heel inclusief systeem willen, waarin alle generaties aan bod komen", werpt de presentator tegen. "Dat zegt Henk Krol ook altijd, dat ouderen ook voor hun kleinkinderen zorgen."

"Dat doen ze helemaal niet", zegt professor Van Wijnbergen. "De FNV pakt de jongeren aan twee kanten, ze zorgen dat er minder nieuwe banen komen door de ontslagkosten te verhogen en ze hollen de pensioenen uit. Nee de FNV is echt een anti-jongeren club."

Het ABP is een goktent

Behalve de vakbond, krijgen ook de pensioenfondsen ervanlangs. Doordat er steeds meer gepensioneerden komen, komen ook de pensioenen van jongeren in gevaar. De retoriek is dan dat er nu gekort worden om te zorgen dat jongeren ook nog een fatsoenlijk appeltje voor de dorst hebben. Tegenstanders van korten (lees ouderen) willen met een rekenkundige trucje, namelijk het verhogen van de rekenrente, voorkomen dat er gekort wordt. 

Professor Van Wijnbergen ziet dat toch anders. "Het ABP is een goktent. De tekorten bij het ABP ontstaan niet door de rekenrente maar omdat er jarenlang gegokt is. Bij het ABP zat een CFO, meneer Jean Frijns, die zei: ‘Ik weet welke kant de rente opgaat dus ik hoef dat risico niet af te dekken’.”

Maar tegen de verwachting van Frijns in, daalde de rente wel. "Nou en daardoor zit dat fonds nu in de problemen", zegt Van Wijnbergen. "En daarom moet er nu worden gekort."

"Is Frijns ooit tot verantwoording geroepen?", wil dr Kelder weten. "Als je in Nederland een fles wijn van 51 euro verkeerd declareert, kun je naar huis, maar als je 50 miljard verpest, is het kennelijk goed."

"Als je echt alle blunders van het ABP optelt, zou je nog wel eens veel hoger uit kunnen komen", zegt Van Wijnbergen. "Ze zijn wild gaan gokken bij het ABP met andermans geld en het is in hun gezicht opgeblazen. Die kortingen bij het ABP komen door wanbeleid."

"Voer voor een parlementaire enquête misschien?", vraagt dr Kelder. "Ik zou het daar volledig mee eens zijn", besluit Van Wijnbergen.