Fragment

De jonge doctor: hoe zeg je nee tegen chocola?

  1. Fragmentenchevron right
  2. De jonge doctor: hoe zeg je nee tegen chocola?

De verleiding van voedsel is er één die niet velen kunnen weerstaan. Dat heeft te maken met zelfcontrole: mensen met overgewicht hebben vaak minder zelfcontrole dan anderen, blijkt uit onderzoek. Fania Dassen onderzocht of je die controle kan vergroten door je hersenen te trainen. 
We worden dagelijks geconfronteerd met situaties waarin ze een afweging moeten maken tussen verleiding en verstand. Dat loopt uit op een gevecht in je hersenen tussen langetermijndoelen en directe pleziertjes. Dat cognitieve gevecht is niet altijd eerlijk: calorierijk en lekker voedsel is vaak goedkoop en bijna overal te krijgen. Daardoor kom je al snel in de verleiding.

Effecten

Dassen onderzocht of je - net zoals je spieren sterker kunt maken door te trainen - ook de zelfcontrole in je hersenen kunt verbeteren. Helaas bleken de effecten van cognitieve training niet effectief op de lange termijn. Wat wél helpt bij het weerstaan van verleidelijk voedselverleiding is het hebben van een beter werkgeheugen. In dr Kelder en Co licht Dassen haar bevindingen toe.

Video niet beschikbaar