Fragment

Hoe houden we grote multinationals hier?

foto: Frans Berkelaarfoto: Frans Berkelaar
  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe houden we grote multinationals hier?

Unilever verhuist definitief naar Londen. VVD-minister Wiebes is naar eigen zeggen bedroefd. Hoe valt het vertrek van een multinational bij links-progressief Nederland, bijvoorbeeld bij PvdA-Kamerlid Henk Nijboer? En hoe houden we hoofdkantoren hier?

“Het is natuurlijk te betreuren dat Unilever het hoofdkantoor naar Engeland verplaatst, dat is denk ik niet goed voor Nederland.” Volgens Wiebes speelde dividendbelasting een rol. Nijboer denkt van niet. “Ik denk zelf dat de vestigingsplaats hangt van heel veel factoren af. Een goed opgeleide bevolking, steden waar mensen graag in willen wonen, en dat fiscaliteit niet de belangrijkste reden is.”

Ook rommelt het bij TATA Steel, een grote werkgever in Nederland. Personeel staakt, maar uiteindelijk gaat een meneer in India over hun lot. Wat stelt de PvdA voor om grote hoofdkantoren hier te houden?

“We hebben een motie ingediend in de kamer, William Moorlag (PvdA) heeft dat gedaan, om als kabinet onconventionele middelen in te zetten in Nederland, om TATA Steel te behouden voor Nederland. Hoogovens is een heel efficiënt bedrijf, dat je graag wil behouden.
“Dan moet je het kopen”, zegt Jort Kelder.

"Je ziet dat de rol van de overheid in bedrijven steeds groter wordt”, reageert Nijboer. “Zeker in de coronacrisis zie je dat het nuttig kan zijn om niet alleen leningen te verstrekken, waarbij je altijd achteraan staat. Maar ook door aandelenparticipaties aan te gaan."