Naar homepage
Fragment

Schrappen Britse liederen schoolvoorbeeld mediarel

  1. Fragmentenchevron right
  2. Schrappen Britse liederen schoolvoorbeeld mediarel

Heel Groot-Brittannië in rep en roer want de BBC zou de traditionele meezingers schrappen. Van internet, tot kranten tot politici, iedereen heeft het er druk mee. Een klassieke mediarel. “Het  is het schoolvoorbeeld van hoe de media erin slagen ons op de kast te jagen, alles voor de clicks”, zegt professor Mark Deuze Hoogleraar mediastudies aan de UvA en woonachtig in Engeland in dr Kelder en Co. 

De laatste avond van de concertreeks The Night of the Proms, is traditioneel een meezing  event. Oude en nationalistische liederen als Brittania Rules the aves en Land of Hope and Glory worden uit volle borst meegezongen. Helaas kan dat in coronatijden niet doorgaan en dus besloot de Britse staatsomroep BBC de teksten dit jaar te schrappen.

"Meteen ontstond er ophef. De teksten zouden geschrapt worden uit angst voor de kennelijk koloniale betekenis. Maar is dat ook zo?", vraagt Jort Kelder.
"Volegns de BBC gaat het hier om coronamaatregelen", zegt Deuze. Via social media en kranten wordt er echter een heel ander verhaal bijgehaald.
"Het is een mooi bewijs van hoe ontzettend goed de journalistieke media, maar ook de digitale platforms als twitter, en facebook, hoe goed die erin slagen om ons op de kast te jagen. Want dat genereert clicks, en engagement. Dat is goed voor de inkomsten", zegt Deuze. "Alleen gaat het hier om een storm in een heel klein glaasje water."

Johnson op de bandwagon
Niet alleen de media sprongen er bovenop. Ook politici maakten gretig gebruik van de ophef. Vooral het brexit-kamp zette de hakken in het zand en premier Johnson noemde het een blamage dat de geschiedenis zou werd weggepoetst. "Interessant om te zien hoe Johnson hierop reageert en er meteen een politieke munt uit probeert te slaan", zegt Deuze. 

"Is het een teken van de verwarring in Groot Brittannië?", wil Jort Kelder weten. "Iedereen is echt wel gestresst", antwoordt Deuze, "over de economie, over Brexit, over corona. Er staat behoorlijk wat spanning op de ketel en dan is zo’n klein dingetje meteen aanleiding tot gif."

“Het is goed dat er discussies zijn over de representatie van het koloniale verleden, en die discussie speelt ook echt wel hier. Maar om nou te zeggen dat het land extreem gepolariseerd is, dat is nou weer een klassiek media-narratief. Dat zie ik niet terug op de straat", besluit hoogleraar Deuze.