Fragment

'Meer begrip over WO1 is belangrijk'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Meer begrip over WO1 is belangrijk'

Dezer dagen is het 104 jaar geleden dat Oostenrijk met veel geweld Servië binnenviel. Die oorlogsdaad werd geen onbeduidende voetnoot in de geschiedenis, maar de opmaat naar één van de gruwelijkste geweldsuitbarstingen op het continent: de Groote Oorlog, beter bekend als de Eerste Wereldoorlog. Nog steeds zien we de effecten van die oorlog als we anno nu de krant openslaan.

Dat zegt althans historicus Guido van Hengel, verbonden aan de vakgroep Europese Studies van de Haagse Hogeschool: "je zou kunnen zeggen: politiek gezien is 2018 eenzelfde jaar als 1914. We zijn ook nu voorbij het tijdperk dat alles helder is. Het is een multipolaire wereld, waarin allerlei verschillende krachten tegenover elkaar staan en een situatie creëren die bijzonder onveilig is. Dat was in 1914 precies zo..."

Fake news

En er zijn meer parallellen. Zoals we nu zo'n twintig jaar gewend zijn aan nieuwe media zoals we die kennen via internet, was er in 1914 net twintig jaar ervaring met hét massamedium van toen: de krant. Van Hengel: "er waren overheden die ontzettend goed in staat waren het volk te bespelen. Met name de Britten bleven de massa bestoken met fake news door de Duitsers neer te zetten als totale monsters". Van Hengel is bezig de kranten uit de oorlogstijd opnieuw samen te stellen en uit te geven. Soms herschreven in hedendaags Nederlands. "Dat is belangrijk om meer begrip te krijgen over dit conflict. We zijn gericht op de Tweede Wereldoorlog. Die had ook een duidelijk einde: de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog zijn heel chaotisch, complex en ondefinieerbaar". Volgens Van Hengel is het daarom belangrijk meer inzicht over die inktzwarte periode te krijgen.