Fragment

Malta: 'de zwakste schakel van Europa'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Malta: 'de zwakste schakel van Europa'

Terwijl u aan het boeken slaat voor de zomervakantie van 2020 een gratis tip van dr Kelder: sla het mediterrane en altijd zonnige Malta even over. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bracht een rapport uit waarin hij constateert dat er nogal wat scheelt aan de rechtsstaat in het vakantielandje.

"Het is een staat waarbij de premier (Joseph Muscat, red.) bijna alle macht heeft. Hij benoemt de politiechefs, de rechters, de ministers en heeft het hele parlement in zijn zak." Verder benoemt hij de geheime diensten en houdt hij daar toezicht op, middels de toezichthouders die hij benoemt. 

"Malta concentreert zich op dit moment op blockchain, cryptocurrencies en online gokken", aldus Omtzigt. "Als dat al je activiteiten zijn, dan heb je wel hele scherpe toezichthouders en goede politie nodig want dat trekt toch bepaalde soorten criminaliteit aan."

Witwassen

Omdat Malta onderdeel is van de Europese Unie geven de Maltese banken toegang tot het bankensysteem van de EU. Op die manier kan geld makkelijk worden witgewassen in de EU. De situatie is in die zin een kwetsbaarheid voor de hele Europese Unie.

Het is dan ook van groot belang dat we goed op Malta letten, benadrukt Omtzigt. "Europa is zo sterk als de zwakste schakel. En dit is op vele terreinen de zwakste schakel van Europa geworden."

Meest corrupte persoon van het jaar

Omtzigt onderzocht de rechtstaat van Malta op verzoek van de Raad van Europa. Van begin af aan (oktober 2018) stond hij tijdens zijn verblijf op Malta onder constante politiebegeleiding.

De premier, Joseph Muscat, werd onlangs uitgeroepen tot Man van het Jaar in Georganiseerde Misdaad en Corruptie. Nogal een prestatie, vindt ook Omtzigt: "daar is best wel competitie voor." Eind november 2019 gaf Muscat al aan op te zullen stappen.