Fragment

Partij voor de Dieren-kamerlid Lammert van Raan

  1. Fragmentenchevron right
  2. Partij voor de Dieren-kamerlid Lammert van Raan

De Partij voor de Dieren stelde deze week Kamervragen over het feit dat het grote boze Shell officieel sponsor is van de Nationale Boomfeestdag van Staatsbosbeheer. Kan eigenlijk echt niet, vindt vragensteller Lammert van Raan.

In de rubriek De Ongestelde Vraag: Waarom is de PvdD niet voor een volledige boycot van Shell? "Dat alle overheidsdiensten voortaan niet meer bij Shell tanken, bijvoorbeeld", aldus dr Kelder.

"Dat vind ik een hele goede tip, Jort," antwoord Van Raan. "Stel een Marsmannetje komt naar de aarde en gaat alle Shellreclames bekijken, dan zou je de indruk kunnen krijgen dat Shell niet anders doet dan goed. Terwijl Shell een soort weapon of mass destruction is geworden wat er alles aan doet om zijn verdienmodel te handhaven. Onder andere door iets moois als de Bomenfeestdag te gebruiken voor haar greenwashing."

SHell heeft stelselmatig de Klimaatdiscussie verdoezeld door een miljoen te geven aan een klimaatscepticus, zegt Van Raan. "Ze hebben jarenlang de discussie beinvloed op een manier die niet in de haak is."

"Maar er zijn toch ook linkse actiegroepen die gesteund worden door sponsoren, dat mag toch ook? Het is toch niet verboden om iemand geld te geven voor onderzoek?" vraagt dr Kelder. Volgens Van Raan gaat het erom dat het op een manier gebeurt die transparant is. Dat was hier niet het geval, zegt Van Raan.