Naar homepage
Fragment

Artsen schrijven teveel en te makkelijk zware pijnstillers voor

  1. Fragmentenchevron right
  2. Artsen schrijven teveel en te makkelijk zware pijnstillers voor

Een explosieve toename van het aantal gebruikers van en overdoses met zware pijnstillers is voor minister Bruins (Medische Zorg) aanleiding om in te grijpen. Terecht, vindt Albert Dahan, hoogleraar Anesthesiologie aan de Universiteit Leiden. "Artsen schrijven deze middelen veel te makkelijk voor."
Nahan roept dit al jaren en noemt de huidige situatie een 'drama'. Maar hij snapt ook dat het voor huisartsen lastig is. "We leven in een wereld waar we vinden dat je zonder pijn moet kunnen leven. Dat is een mensenrecht. Dus het is wel lastig als je een patiënt voor je hebt met extreem veel klachten, die ondertussen wel een gezin draaiende moet houden.” Toch is de oplossing om dan altijd maar oxycodon (een krachtige, morfineachtige pijnstiller) voor te schrijven te makkelijk, en zijn er alternatieven.
De patiënt en huisarts zouden duidelijke afspraken moeten maken over de behandeling, en bijvoorbeeld naast opiaten ook paracetamol kunnen gebruiken. Daarnaast is het volgens hem belangrijk dat de zware middelen niet langer dan vier tot zes weken worden gebruikt, en dat er geen herhaalrecept verschaft zou mogen worden via telefoon of via het internet.