Fragment

Meer zorg, minder premie!

foto: ANP | Robin van Lonkhuijsenfoto: ANP | Robin van Lonkhuijsen
  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer zorg, minder premie!

Het nooddruftige volk smacht naar véél zorg, en lage premies. Maar de zorgverzekeraar maakte deze week bekend dat we toch weer drie tot negen euro meer gaan betalen per maand. Dat heeft niets met corona vandoen, want de pandemie betekende dat we 20% minder naar de dokter renden. De oorzaak ligt bij de vergrijzing en steeds meer beschikbare medicijnen en hogere salarissen in de zorg.

De oplossing voor al die medische malheur? De Socialistische Partij heeft een ogenschijnlijk simpele oplossing: het geheel afschaffen van het eigen risico en de eigen bijdrage. Zorgkosten moeten volgens de SP uit belastingen betaald worden. SP-Kamerlid Maarten Hijink:  "als je de maandelijkse premie afschaft, heb je als voordeel dat de mensen met de hoogste inkomens ook daadwerkelijk het meeste gaan bijdragen." En een hoog inkomen is dan twee keer modaal. "Het is niet inkomensafhankelijk genoeg, en dat betekent dat de lasten bij de middeninkomens komen te liggen. Dat vinden wij niet eerlijk."

Niet wie de meeste zorg gebruikt, moet de rekening betalen, meent Hijink. "Wij hebben het altijd heel vreemd gevonden dat je de mensen die ziek worden verantwoordelijk stelt voor de kosten van de zorg. Niemand kiest er voor om te vallen of een ongeluk te krijgen."

Toch is ziek worden niet altijd pech: levensstijl speelt ook een rol. "Wij staan voorop als het om preventie gaat, voorkomen dat mensen gaan roken bijvoorbeeld. Maar als jij in een huis woont waar de schimmel aan de muur groeit, dan ontwikkelt zo'n chronische ziekte zich vanzelf. En daar hebben nog heel veel kinderen mee te maken."

Zorg gratis maken leidt uiteindelijk wel tot kostenstijgingen van zo'n 4,5 miljard, zo becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving. Maarten Hijink noemt het liever een kostenverplaatsing. "Mensen zijn best bereid te betalen voor goede zorg."