Fragment

Lof voor het lokale referendum

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lof voor het lokale referendum

Wie de gemeentelijke referenda van de afgelopen honderd jaar bekijkt komt tot de conclusie dat ze aardig effectief zijn. Jonge doctor Koen van der Krieken promoveerde op het onderwerp en zag dat gemeenteraden in de meeste gevallen een besluit namen in lijn met het meerderheidsstandpunt. 

Er zijn een paar mooie voorbeelden. "Het eerste referendum vond plaats in Hillegom, 1906. Het ging over de vraag: wilt u een kermis of wilt u een volksfeest met subsidie van de gemeente? Het werd uiteindelijk een kermis. Maar de gemeente besloot over zijn hart te strijken en een volksfeest met subsidie eraan toe te voegen." Iedereen wint.

Het referendum in Vlaardingen in 1991 was ook wel een bijzondere. Een referendum over een referendum. "Het ging over de vraag, wilt u in de toekomst ook door middel van referenda bij besluitvorming geraadpleegd worden? Wel interessant voor mensen die principieel tegen referenda zijn, om zich te kunnen uitspreken.

En zo heeft Van der Krieken, tevens D66-raadslid te Tilburg, er nog veel meer: hij bekeek in totaal 215 referenda. Eén van zijn conclusies is dat er op landelijk niveau nog heel wat te leren valt van de lokale referenda. In dr Kelder en Co verdedigt hij zijn proefschrift nogmaals.