Oeps, daar ging het donker pimpernelblauwtje
- Fragmenten
- Oeps, daar ging het donker pimpernelblauwtje
De Vlinderstichting is verbolgen: het Waterschap Limburg heeft afgelopen week per ongeluk het enige leefgebied van de zeldzame vlinder Het donker pimpernelblauwtje weggemaaid.
"Er zijn weer nieuwe bloemen geplant, hopelijk op tijd, hopelijk gaan de vrouwtjes daar nog eieren in leggen", zegt ecoloog dr. Irma Wynhoff in dr Kelder en Co.
Het zeldzame vlindertje heeft nogal een ingewikkelde constructie bedacht om weg van rups naar vlinder af te leggen. "Het is een parasitaire vlinder", zegt Irma Wynhoff van De Vlinderstichting. "De eitjes worden door de vlindervrouwtjes gelegd op de bloemen van de grote Pimpernel. Na een paar weken vallen de larven op de grond en daar worden ze door mieren meegenomen naar het mierennest. In die mierennesten ontpoppen de larven zich, ze leven daar ook van de mierenlarven. Als de vlinders eenmaal ontpopt zijn kruipen ze uit het mierennest vliegen de wijde wereld in."
Dat is niet de gemakkelijkste manier om de eigen soort in stand te houden, werpt Jort Kelder op, vraag je er dan niet ook een beetje om dat je een bedreigde diersoort bent?" "Ja, het is zeker complex", beantwoordt Wynhoff. "Maar de mieren zijn eigenlijk een soort vijanden van de vlinder. En het donker pimpernelblauwtje heeft bedacht dat je beter je vijand voor je karretje kan spannen dan de strijd met hem aan ka gaan."
Het waterschap Limburg heeft per abuis de berm gemaaid waar zowel de Pimpernel bloeit als waar ook mierennesten aanwezig zijn waar het donker pimpernelblauwtje de kraamtijd doorbrengt. Dat is een unieke plek in Nederland. Inmiddels zijn er nieuwe bloemen aangeplant en Irma Wynhoff hoop dat dit nog op tijd is voor de eitjes het donker pimpernelbaluwtje.