Fragment

De jonge doctor: "je vol voelen is niet hetzelfde als vol zitten"

  1. Fragmentenchevron right
  2. De jonge doctor: "je vol voelen is niet hetzelfde als vol zitten"

“Ik zit vol.” Wie keurig is opgevoed mag dat na het eten niet zeggen. Nu blijkt dat het bovendien feitelijk onjuist kan zijn: een vol gevoel hebben is namelijk iets anders dan daadwerkelijk vol zitten. Dat blijkt uit onderzoek van de jonge doctor Guido Camps, promoveerde op een onderzoek naar het verschil tussen beide aan de Universiteit van Wageningen. 

Wie verzadigd denkt te zijn, hoeft dus niet per se een gevulde maag te hebben. Camps toonde wetenschappelijk aan door te kijken naar hoe snel een maag zich ledigde na het nuttigen van voedsel, en het gevoel dat proefpersonen daarbij hadden. Het mondgevoel is doorslaggevend in hoe verzadigd mensen denken te zijn. Voedsel met een dikke, zware substantie gaf eerder en langer een vol gevoel dan ander voedsel.

Calorieën

Het aantal calorieën in een product staat los van het verzadigde gevoel dat het oplevert. Camps liet proefpersonen dikke yoghurt met honderd en dunne yoghurt met vijfhonderd calorieën drinken. Terwijl voedsel met meer calorieën langer in de maag blijft, voelden de proefpersonen die de dikke shake dronken zich voller.

Ironisch genoeg was de promovendus tevens finalist van ‘Heel Holland Bakt’ in 2016.