Fragment

Ko Colijn: 'Geen angst voor wapenwedloop'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ko Colijn: 'Geen angst voor wapenwedloop'

De Amerikaanse president kondigde deze week aan te overwegen het kernwapenverdrag voor raketten met middellange afstand op te zeggen. Het van kracht worden van dat INF-verdrag in 1988 vormde het einde van de koude oorlog. Volgens prof. dr. Ko Colijn van Instituut Clingendael geen reden tot zorg.


Trump wil het verdrag opzeggen onder meer omdat hij het vermoeden heeft dat Rusland in het geheim het verdrag schendt. Enige paniek zal dit voornemen zeker veroorzaakt hebben. Krijgen we een nieuwe wapenwedloop? Ter geruststelling belt dr Kelder met professor Ko Colijn, expert op het gebied van internationale betrekkingen en wapens en verbonden aan instituut Clingendael. 

De dreigementen van Trump zullen dus zeker niet leiden tot een nieuwe wapenwedloop. "Ik ben zeker niet angstig voor een wapenwedloop", zegt Colijn. De spandoeken kunnen dus gewoon in de kast blijven. Er zit wel een punt in het herzien van het verdrag, meent professor Colijn.

"Het is ook niet helemaal onbegrijpelijk het verdrag te willen herzien. Kijk, dat verdrag is nu dertig jaar oud, toen nog maar twee of drie landen over deze raketten beschikten. Het is niet gek om te kijken of andere kernmachten, en China is dan de belangrijkste, ook dat verdrag kunnen ondertekenen."

Pietluttig

Het is een beetje pietluttig dat Trump over deze raketten begint, stelt Colijn. "Trump wil gewoon de meeste raketten hebben, dat is zijn streven." Dus het vermoeden dat in Amerika leeft, dat Rusland in het geheim aan kruisraketten werkt, zou dan reden zijn om het verdrag op te zeggen. "Maar ondertussen kan Amerika zelf overal ter wereld een kernbom af laten gaan omdat de techniek is veranderd en zee- en luchtraketten overal kunnen komen."

"We moeten in Europa niet stijfkoppig vasthouden aan wat er was maar we moeten ook ontvankelijk zijn voor een nieuwe versie van het INF-verdrag", aldus Colijn.