Fragment

Zijn vrouwen slechte ondernemers?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zijn vrouwen slechte ondernemers?

Jonge bedrijven met een vrouw aan het hoofd hebben het moeilijk. Niet omdat directrices onhebbelijke feeksen zijn, maar omdat het erg lastig is om het benodigde startkapitaal aan te trekken. Dat blijkt uit onderzoek waar het Financieel Dagblad afgelopen donderdag over schreef.

Het is de eerste keer dat er inzicht wordt gegeven in de man/vrouw-verhoudingen bij de bedrijven waar Nederlandse durfkapitalisten in investeren. Er is onderzoek gedaan bij zo’n veertig investeerders in nieuwe technologische bedrijven. Slechts 1,6 procent van de start-ups die succesvol waren in het aantrekken van startkapitaal werden geleid door een vrouw. 

Dikke witte man

Het is voor dr Kelder ook reden om te twijfelen aan het ondernemerschap van vrouwen. Vandaar de ongestelde vraag van deze week: trekken vrouwen minder geld aan omdat zij slechter zijn in ondernemen? Hij stelt zijn vraag aan Janneke Niessen, topondernemer in de techsector en investeerder. Zij deed het onderzoek samen met dr. Eva de Mol van de Vrije Universiteit Amsterdam.

"Nee, vrouwen zijn geen slechtere ondernemers dan mannen", zegt Niessen. "Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vooroordelen en stereotypen invloed hebben op het investeringsgedrag van durfkapitalisten." Dat leidt ertoe dat ze het liefst investeren in iets dat dicht bij henzelf staat.

"Het zijn dus rijke dikke witte mannen met geld, die zeggen: dat meisje gaan we echt geen centjes geven. Komt het daar grof gezegd op neer?", wil dr Kelder weten.

"Ja, soms komt het daar inderdaad op neer. Vrouwen worden ook anders beoordeeld dan mannen", antwoordt Niessen. Het is dus niet het gebrek aan aanbod, dat er geen vrouwen zijn die een technologische start-up aansturen, maar vooral een gebrek aan lef bij investeerders.

Internationaal slecht

Het speelt mee dat er bij de durfkapitalisten die jonge bedrijfjes financieren heel weinig vrouwen aan de top zitten. "In Nederland is maar 5,6 procent van de partners een vrouw, en dat zijn de beslissers. En 87 procent van de investeerders heeft geen enkele vrouw in het partnerteam", licht Niessen toe. Daarmee doet Nederland het beduidend slechter dan andere landen, zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. "Daar is er veel beter strategisch beleid op diversiteit", zegt Niessen.