Fragment

David Smeulders over effectiviteit energiebeleid

  1. Fragmentenchevron right
  2. David Smeulders over effectiviteit energiebeleid

Nederland moet van het gas af! Dat is een van de maatregelen die voortkomt uit het klimaatakkoord. Maar is dit wel een effectieve manier om zo min mogelijk CO2 uit te stoten en toch in een woning te wonen? Volgens dr. David Smeulders is de roep om gehaast van het gas af te gaan "volslagen hysterisch". Dat zegt hij in het programma dr Kelder en Co.

Professor Dr. Ir. David Smeulders heeft een alternatief programma hoe we Nederland en Europa CO2-neutraal kunnen worden. Volgens dr Kelders gast, professor energietechnologie David Smeulders van de TU/Eindhoven, zijn er drie criteria waar klimaatmaatregelen aan moeten voldoen. 

1. Ze moeten CO2-uitstoot naar beneden brengen.

2. Ze moeten betaalbaar zijn.

3. Ze moeten technisch mogelijk zijn. 

Volgens Smeulders voldoet de maatregel stoppen met gas niet aan deze criteria. De stroom die namelijk nodig is om het gas te vervangen wordt in Nederland door biomassa opgewekt. Omdat onze kolencentrales hiermee bijgestookt worden, is er nu al jaarlijks 2,5 miljard kilogram hout nodig. Uiteindelijk zorgt dit stoken van biomassa voor meer CO2-uitstoot dan het gas. 

Het Programma Smeulders

Dr Kelder legt Smeulders voor wat hij zou doen als hij het 'als een dictator' voor het zeggen kreeg. De hoogleraar ontvouwde daarop een programma waarbij de race die we lopen om van het gas af te raken direct moeten veranderen in een rustige wandeling. 

Inmiddels is Nederland het enige land in Europa dat van het gas afgaat. "Als je in Nijmegen over de grens gaat, krijg je aan de andere kant subsidie voor gas. Waar het in Nederland ontmoedigd wordt." Ook wil de professor een einde aan het bijstoken van biomassa. De 11,4 miljard euro Nederlandse subsidie moet dan naar woningbezitters die hun huis moeten isoleren. 

Met een nationaal isolatieprogramma wil Smeulders alle woningen naar een 'energielabel B' brengen. "Daarmee halen we de 37 procent energiebesparing op de gebouwde omgeving." Zijn derde punt gaat lijnrecht in tegen GroenLinks, de partij waar hij actief lid van is. 

De Eindhovense hoogleraar vindt dat de CO2 bij de vier kolencentrales afgevangen moet worden en dan opgeslagen in lege gasvelden. "De haakjes zitten bij wijze van spreken al in de schoorstenen we kunnen daar morgen mee beginnen. Als wij 20 procent van onze CO2-uitstoot opslaan kunnen we 40 jaar lang de CO2 opslaan in de lege gasvelden."

Ook de reizende burger gaat het voelen als het plan-Smeulders ingevoerd wordt. "Er komt een vliegtax van 100 euro per ticket. Ik betaal 28 euro voor een vliegticket naar Praag. Dat is niet reëel." Verder moet de automobilist per kilometer gaan betalen. 

Tot slot wil de hoogleraar dat er een Europese Energie-gemeenschap komt. "Waarom gaan wij geld stoppen in het sluiten van hele schone kolencentrales, terwijl er in Polen en Roemenië met dat geld veel meer klimaatwinst te behalen valt." In Oost-Europa wordt vaak met hele smerige kolencentrales energie opgewekt.

Luister ook de Jortcast met Professor dr. Ir. David Smeulders.