Fragment

Ploumen: "Gratis maandverband, dat zou toch moeten kunnen?"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ploumen: "Gratis maandverband, dat zou toch moeten kunnen?"

Na berichten uit Schotland dat menstruatie-middelen gratis worden voor alle vrouwen, stelde PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen vragen in de Tweede Kamer of Nederland het Schotse voorbeeld moet volgen. "Dat zouden wij toch ook gewoon moeten kunnen?"

Voor heel veel vrouwen is het vast geen probleem, erkent Ploumen. "Maar één op de tien meisjes gaat misschien wel niet naar school omdat ze ongesteld zijn en geen geld hebben voor tampons."

Een pak maandverband van Kruidvat kost 1,09. "Je zou kunnen zeggen: het is helemaal niet zo duur. Maar als je van vijftig euro moet rondkomen en je hebt ook nog één of twee dochters, dan loopt dat toch heel erg op", zegt Ploumen.

Waar houdt het dan op? Moet je bijvoorbeeld ook gratis brood gaan verstrekken, ook een primaire levensbehoefte? Dat vindt de oud-minister een rare vraag. "Als we weten dat een op de tien meisjes misschien wel wc-papier moet gebruiken als ze ongesteld is, waarom zouden we dan niet gaan nadenken wat we daaraan kunnen doen?"

"Er zijn heel veel dingen die je kunt doen. Bijvoorbeeld, je maakt het goedkoper door er 0% btw op te heffen, je hangt automaten op scholen op waar meisjes gratis een tampon uit kunnen halen. Het maakt echt een groot verschil voor blijkbaar best heel veel meisjes."


Video niet beschikbaar