Fragment

Het korte lontje van links

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het korte lontje van links

"Korte lontje, lange tenen, er zijn allerlei metaforen voor, maar zeker de laatste tijd zijn de tenen van links langer geworden", zegt wetenschapsfilosoof Maarten Boudry in dr Kelder en Co. Hij voert een goed gesprek over sneeuwvlokjes die zo woke zijn dat ze geen respect meer hebben voor andersdenkenden.

"In de VS willen comedians niet eens meer optreden op universitaire campussen", vervolgt Boudry, "omdat ze daar geen grappen meer kunnen maken over bijvoorbeeld minderheden. Blijkbaar is er op die campussen, toch vaak de broeihaard van de linkse avantgarde, een cultuur ontstaan die bijzonder humorloos is."

Het gaat om een overdreven vorm van politieke correctheid, die gepaard gaat met zeer weinig tolerantie voor andersdenkenden. Linkse mensen die dat gedrag vertonen worden ook wel gekscherend sneeuwvlokjes genoemd. "Dat is een neerbuigende benaming voor de links progressieve persoon die zich te pas en te onpas gekwetst voelt", licht Boudry toe.

Sektarische ideeën

Voor dr Kelder reden om even te bellen met Zihni Özdil, die als Kamerlid voor Groen Links verketterd werd toen hij met een rechts denkende wetenschapper op de foto ging. "Zihni, we hebben het over linkse lichtgeraaktheid, is links intoleranter dan rechts?", vraagt dr Kelder.

"Dat kan ik op basis van persoonlijke ervaringen niet ontkennen", antwoordt Özdil."Ik zie dat links zowel in de politiek en in de academische wereld steeds meer wordt gekaapt door mensen met hele conservatieve, benepen en soms zelfs sektarische ideeën, die ideeën worden met een zweem en een marketing van progressiviteit uitgedragen", zegt Özdil. "Als links zo doorgaat kunnen ze het wel vergeten als vaandeldrager van vooruitgang in de wereld", besluit hij.

Taboe op onderzoek

Maarten Boudry herkent de dominante linkse cultuur op universiteiten. "Links kan het zich ook veroorloven omdat ze gewoon veel dominanter zijn, bijvoorbeeld op universiteiten en in de media. Ik denk niet dat links intrinsiek onverdraagzamer is. Het heeft te maken met een machtsvertoon en een dominante positie."

"Links kan het zich permitteren, niet in de samenleving als geheel maar op de eigen campus en in de eigen kringen, om mensen buiten te gaan sluiten. Om zuiverheid na te streven en om elke kritische stem in de kiem te gaan smoren en dat vind ik wel degelijk schadelijk", zegt Boudry.

Het blijft niet alleen bij onverdraagzaamheid, volgens Boudry heeft deze dominante linkse cultuur ook gevolgen voor het onderzoek dat op Universiteiten wordt gedaan.  "Als jij een onderzoeksvoorstel schrijft om de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen te onderzoeken, op hormonaal, fysiek en cognitief vlak, maakt zo’n voorstel geen schijn van kans. Dan word je weggezet als seksist."