Fragment

Jonge doctor: anders kijken naar depressie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jonge doctor: anders kijken naar depressie

De psychische stoornis depressie spookt door de samenleving en is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de voornaamste invaliderende ziekte ter wereld. Dat depressie invalideert betwist jonge doctor Bert van den Bergh niet. Wél trekt hij de dominante opvatting van depressie in twijfel. 

Termen als ‘ziekte’ en ‘stoornis’ noemt hij misplaatst. Maar hij bepleit vooral dat we depressie niet zozeer moeten zien als extreme somberheid of geremdheid: depressie is een existentieel isolement. Een niet goed afgestemd zijn op de samenleving.

Van den Bergh promoveerde op 6 april aan de Erasmus Universiteit. In dr Kelder en Co verdedigt hij zijn proefschrift nog een keer. Het volledige proefschrift van Van den Bergh vind je hier. Wat je misschien ook interesseert is de special die NOS op 3 maakte over depressie bij jongeren.

In de rubriek ‘De jonge doctor' laat dr Kelder elke week een pas gepromoveerde aan het woord om te vertellen over de kennis waarmee hij de wereld van de wetenschap heeft verrijkt. Ken of ben jij een iemand die bijna promoveert/net is gepromoveerd? E-mail dr Kelder op dr.kelder@avrotros.nl!