Fragment

Jonge doctor Charlotte Perquin-Deelen: vooroordelen van vooraanstaand bestuurders

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jonge doctor Charlotte Perquin-Deelen: vooroordelen van vooraanstaand bestuurders

Charlotte Perquin-Deelen, jurist en filosoof, promoveerde op hoe vooroordelen de beslissingen van rechters en bestuurders kunnen beïnvloeden. Voor haar onderzoek sprak ze meer dan honderd vooraanstaande bestuurders, commissarissen, advocaten en rechters.

"Mijn doel was: kijken wat bestuurders en commissarissen doen, en hoe dat past in binnen het juridische kader van hun taakoefening. "De oordelen die deze mensen vormen zijn van potentieel grote invloed op de maatschappij, de status van het rechterlijke oordeel en de rechterlijke macht. Zij kunnen daarbij misleid worden. Ik heb die mentale misleiding in kaart gebracht."
Een voorbeeld. “Als we kijken naar het streven naar meer genderdiversiteit in de top. Er is een wettelijk streefcijfer, maar toch lukt het niet.” Perquin-Deelen bekeek welke rol impliciet genderbias speelt in de bestuurskamer in het zoeken naar nieuwe kandidaten. "Die rol blijkt groot, en een van de effecten daarvan is dat kwaliteit niet wordt erkend."


Voor een groot deel komen de vooroordelen voort uit het onbewuste deel van de menselijke geest. Het is dus nooit helemaal te beheersen. "Maar we kunnen het met behulp van manipulatie-technieken beperken."


Feminisme is een vorm van egoïsme, schrijft tafelgast Andreas Kinneging in zijn nieuwe boek waarover hij te gast is. Perquin-Deelen haakt daarop in. “Ik denk dat hij dat vanuit een verkeerde optiek bekijkt. Feminisme gaat over rechten voor zowel mannen als vrouwen. Het gaat niet alleen om het bereiken van meer vrouwen in de top, het gaat om diversiteit in allerlei verschillende lagen. Omdat ik wel echt geloof in die gelijkheid.”
Kinneging: "En is vrijheid ook belangrijk?" Minder dan gelijkheid, vindt Perquin-Deelen.