Naar homepage
Fragment

‘Groepsimmuniteit bestaat niet bij Covid’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Groepsimmuniteit bestaat niet bij Covid’

De vaccinaties zijn lekker op stoom, en wie zich niet voor zichzelf vaccineert, zou het moeten doen voor een ander. Frank Cobelens, hoogleraar Global Health aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat onzin. “Vaccineren doe je voor jezelf. Groepsimmuniteit komt er niet, of maar heel erg tijdelijk, we kunnen er in ieder geval niet op varen bij de strategie”, zegt hij, in dr Kelder en Co.

Ik moest vroeger altijd het begrip groepsimmuniteit uitleggen aan studenten en dan kreeg ik toch altijd een soort konijn in de koplamp blik. Maar tegenwoordig heeft iedereen het erover.

Het fenomeen van groepsimmuniteit betekent dat degenen die niet de ziekte hebben doorgemaakt en die niet gevaccineerd zijn, dat die beschermd zijn doordat anderen wel beschermd zijn. Eigenlijk is het een soort cordon van mensen die om onbeschermde mensen heen staan, waardoor de ziekte niet meer kan overspringen. 

We kennen het van kinderziektes, mazelen, rode hond, daarbij krijg je op een gegeven moment groepsimmuniteit, dus het is ook helemaal niet gek dat we dachten dat we dat bij Covid ook konden bereiken. Alleen een voorwaarde is wel dat je niet nog een keer besmet kan worden en dat je de ziekte niet nog een keer kan overdragen aan anderen. En juist dat blijkt bij een Covid infectie zeker wel het geval te zijn.

Je kunt het meerdere keren krijgen, je wordt er dan veel minder ziek van. In hoeverre je dan besmettelijk bent, is nog de vraag, maar het is zeer voor de hand liggend dat er dan toch ook besmettelijkheid optreedt. 

Dat betekent dat die belofte van groepsimmuniteit er misschien in het begin nog wel is, als ze net zijn gevaccineerd of net de ziekte hebben doorgemaakt. Maar na verloop van tijd niet meer. 

Wat mij betreft moet de belofte niet zijn: er komt groepsimmuniteit en de strategie moet daar ook niet op zijn gericht.

Wel vaccineren
Professor Cobelens benadrukt dat vaccineren zeker noodzakelijk is, ook voor groepen die eigenlijk niet ernstig ziek worden van corona. “Je vaccineert niet voor anderen, je vaccineert voor jezelf. Dat betekent ook dat de antivaxers hun argument hebben, maar ze moeten zich