Fragment

'Maak elke werknemer mede-eigenaar'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Maak elke werknemer mede-eigenaar'

We werken steeds meer flexibel of als zzp’er, zonder de zekerheden van weleer. Hoe creëren we nieuwe zekerheden op een flexibele arbeidsmarkt? Arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker bespreekt het met vervangend presentator Sander Schimmelpenninck.

Het zijn met name de lageropgeleiden die last hebben van onzekerheden die gepaard gaan met een flexibele arbeidsmarkt. "Oproep; nul-urencontract; tijdelijk; payroll; detachering, dat zijn vaak de praktisch geschoolden." Waar de lageropgeleiden in deze arbeidsvormen aantreden, zijn hogeropgeleiden vaker zzp'er. Zij omarmen de flexibele arbeidsmarkt juist.

Die ongelijkheid heeft ook maatschappelijke consequenties, benadrukt Dekker. "Het Malieveld is vorig jaar echt platgetreden. Daar zit een verband. Het gaat namelijk ook over werkdruk, ongelijkheid en loon." Het probleem is volgens hem dat de onzekerheden precies vallen in een groep waar je ze liever niet wil zien vallen. 

Volgens Dekker is het belangrijk dat werknemers meer zeggenschap krijgen, in verschillende opzichten. Op de werkplek zelf, maar ook in financieel opzicht. "Een heel elegante oplossing: maak iedereen mede-eigenaar. Met andere woorden, zoek een nieuwe balans in de machtsverhoudingen binnen bedrijven. Bijvoorbeeld door werknemers te laten participeren in aandelenbezit."

Dat zou de productiviteit ten goede komen terwijl uitval van werknemers juist af zal nemen, zo blijkt volgens Dekker uit onderzoek.