Fragment

Seks, macht en politiek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Seks, macht en politiek

Het was de week van de politiek en de seks. Het vertrek van Han ten Broeke uit de kamer, werd opgevolgd door de stukgelopen affaire van Alexander Pechtold. Als kers op de taart zat Stormy Daniels bij RTL Late Night met Twan Huys om over haar affaire met de Amerikaanse president Donald Trump te praten.

Opeens lijken politici onder een moreel vergrootglas te liggen en betekenen slippertjes en affaires het einde van het solide politieke imago.

Media

"Welke rol spelen de media hierbij?", wil dr Kelder weten van dr. Linda Duits, onafhankelijk sociaal wetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur.

"Je ziet een interessant interactie tussen media, politieke partijen en politici. Het zijn niet alleen de media die een grens zijn overgegaan", zegt Duits.

Ze doelt erop dat politici hebben besloten om steeds meer van hun privéleven te laten zien en dat dat ook een zekere kwetsbaarheid met zich meebrengt.

"Als je campagne voert door achter een rode kinderwagen te gaan lopen dan is het ook niet zo gek dat als je buiten de pot plast, dat ook breed wordt uitgemeten", zegt Duits.

"De media willen dat natuurlijk heel graag, seks verkoopt. Alle ophef op sociale media wordt meteen vertaald naar de talkshowtafels", zegt Duits. Zo wordt de ophef gevoed, volgens Duits en vervagen de grenzen tussen de serieuze journalistiek en de roddelpers.

Nieuwe preutsheid?

"Of zijn we steeds preutser geworden?", vraat dr Kelder. "We zitten in een fase waarin er veel preutsheid is, maar deze manier waarop media dit soort schandaaltjes creëren past ook niet bij wat het publiek perse wil weten." Het is niet iets is dat heel erg onder het publiek leeft, het is een trein die de media in stand houden, bedoelt Duits.

#Metoo

"Zeker de zaak rondom Han ten Broeke is wel geframed alsof het om een #metoo-affaire ging”, zegt Linda Duits. "Het is ook bijna een jaar geleden dat de #metoo beweging opkwam, dus binnenkort komen er weer allemaal terugblikken en samenvattingen aan."

"Toch gaat het hier niet om metoo-affaires", zegt Duits. “Metoo is een beweging gericht op het aantonen van hoe wijdverspreid seksuele intimidatie en seksueel geweld is. Het is niet de bedoeling dat het een heksenjacht wordt waarbij allerlei mensen worden aangeklaagd.”

Video niet beschikbaar