Fragment

Leenstelsel in de ban maar basisbeurs nog op stal

  1. Fragmentenchevron right
  2. Leenstelsel in de ban maar basisbeurs nog op stal

Er is een ruime Kamermeerderheid tegen het leenstelsel, maar betekent dat nou ook dat de basisbeurs een glorieuze comeback gaat maken. Sander Schimmelpenninck vroeg het aan Lisa Westerveld, Kamerlid voor GroenLinks. "Wij zijn daar nog niet uit of die basisbeurs terug moet", zegt zij in dr Kelder en Co.

Best fair

"Het is toch best fair dat je investeert in je eigen toekomst?", vraag Sander Schimmelpenninck. Studenten eindigen later vaak in de beter betaalde banen en zouden dus ook hun eigen studiekosten kunnen dragen.

"Ja het is ook best fair", beaamt Westerveld, "en je mag ook best vragen van mensen die later meer gaan verdienen om ook wat meer te gaan betalen. Wij vragen ons af of het huidige leenstelsel de beste manier is.

De problemen zitten vooral bij het niet nakomen van afspraken door het kabinet, meent GroenLinks. "Bij de invoering van het leenstelsel zijn er afspraken gemaakt, bijvoorbeeld dat het geld dat het op zou leveren, omdat studenten geen beurs meer krijgen maar deze lenen, dat dit geïnvesteerd zou worden in de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. Wat we nu zien is dat het maar de vraag is of dat geld daar wel terecht komt."

Niet perfect

"Het stelsel is dus niet perfect maar je kan het dan toch aanpassen, het hoeft toch niet meteen helemaal overboord?", vraagt Schimmelpenninck.

"Precies, daar zijn we binnen GroenLinks over aan het discussiëren. Je hoort dat meerdere partijen dat doen. Er zijn ook geluiden dat die basisbeurs weer terug moet. Wij nemen de tijd voor die discussie."

Het is dus vraag of de basisbeurs weer van stal wordt gehaald. GroenLinks wil vooral kijken naar jongeren die niet gemakkelijk toegang hebben tot hoger onderwijs. "Het geld moet niet alleen terechtkomen bij jongeren die wel gaan studeren en meer gaan verdienen, kijk ook naar de jongen op het praktijkonderwijs en het MBO. We moeten zorgen dat er geen nieuwe tweedeling komt in het land en niet alleen maar oog hebben voor mensen die wel gaan studeren."