Fragment

De jonge doctor: onnodige controles bij vrouwen na borstkanker

  1. Fragmentenchevron right
  2. De jonge doctor: onnodige controles bij vrouwen na borstkanker

Vrouwen die borstkanker hebben gehad moeten vaker terugkomen voor controle dan nodig is, blijkt uit promotieonderzoek van Annemieke Witteveen van de Universiteit Twente. "Vrouwen worden onnodig belast", zegt zij. Het aantal ziekenhuisbezoeken kan jaarlijks met 9000 omlaag.

Op dit moment wordt er bij het bepalen van de hoeveelheid controles na borstkanker alleen rekening gehouden met leeftijd. Maar binnen leeftijdsgroepen kunnen individuele risico’s op de terugkeer van kanker erg verschillen. Risico’s die artsen nu vaak nog niet inschatten. Daardoor krijgen vrouwen met een hoog risico op terugkeer evenveel controles als vrouwen met een laag risico, volgens Witteveen. 

De last van controles

Witteveen pleit voor meer personalisatie bij de nazorg van borstkanker. Natuurlijk omdat onnodige nacontroles een vervelende belasting zijn voor vrouwen. Maar doordat borstkanker steeds meer voorkomt komen er namelijk ook steeds meer vrouwen in aanmerking voor nacontrole. Gepersonaliseerde nazorg kan ook die groeiende belasting op gezondheidszorg terugdringen.