Fragment

Rellende jongeren: volkomen normaal gedrag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Rellende jongeren: volkomen normaal gedrag

Deze week beheersten rellende jongeren de krantenkoppen. En niet alleen de media was er druk mee, ook vanuit de politiek volgde scherpe bewoordingen. Toch gaat het hier om normaal gedrag, zegt professor Jelle Jolles in dr Kelder en Co.

"Is het niet gewoon heel gezond dat die jongens een beetje lopen te klieren, dat hoort er toch ook wel een beetje bij als tiener?", vraagt Jort Kelder. "Nou, het is in ieder geval wel heel begrijpelijk", antwoordt Jolles, Hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Het is gedrag dat hoort bij de adolescentie. Wij kijken naar jongeren alsof het volwassenen zijn en willen heel graag dat ze braaf zijn. Maar het brein van tieners is nou net geïnteresseerd in sensatie, in actie, in nieuwe dingen."
 
"Als je ze van alles verbiedt, ze mogen niet naar school, ze mogen niet op vakantie, dan krijg je dit toch gewoon?", constateert Kelder. "Ja het is heel begrijpelijk, zeker omdat een tiener nog helemaal niet weet hoe de maatschappij in elkaar zit. Wij denken dat ze weten wat er kan en wat er niet kan, maar dat is nou net wat ze nog moeten leren. Zij zijn nog een rups die zich aan het ontwikkelen is tot een vlinder."

"Moet er niet een plek komen waar die energie eruit kan", stelt Kelder voor. "Jazeker", antwoordt Jolles, "veel van die jongeren wonen in wijken waar weinig voorzieningen zijn, met kleine huizen, dat zijn eigenlijk hele schrale wijken. Er moeten eigenlijk plekken komen waar ze elkaar kunnen ontmoeten, waar er interactie is want dat wil hun brein en waar ze dingen kunnen maken, waar ze zinvol bezig kunnen zijn", zegt Jolles.