Fragment

Links converseert, rechts ouwehoert

  1. Fragmentenchevron right
  2. Links converseert, rechts ouwehoert

Rechtse politici drukken zich minder ingewikkeld uit dan linkse politici. Dat blijkt uit een omvangrijke studie die is uitgevoerd door politicologen van de Universiteit van Amsterdam. Tekst en uitleg komt van UvA-politicoloog dr. Bert Bakker, en en passant neemt dr Kelder nog even het taalgebruik van Kamerleden met hem door.

"Heb je echt ál die speeches zitten lezen?", wil dr Kelder weten, die ook toegeeft een echte politieke junk te zijn. "Nee", antwoordt Bakker, "dat hebben we de computer laten doen. Deze studie kent ruim 380.000 speeches dus als je dat allemaal gaat zitten lezen is het niet te doen." Bakker heeft al die 380.000 speeches dus in een algoritme gedonderd.

Aanleiding voor het onderzoek was interesse in hoe politici wat betreft taalgebruik van elkaar verschillen, en of  een deel van de verschillen in complexiteit van het taalgebruik van politici verklaard kon worden aan de hand van de ideologische plaatsing van die politici.

"Als we politici schalen op een culturele dimensie, dus als we kijken naar standpunten als immigratie; abortus; de EU, dan zien we dat cultureel rechtse politici wat minder complexe taal gebruiken dan politici die wat linkser op die dimensie scoren."

"Je bedoelt ‘grenzen dicht’ is wat sneller gezegd dan een formulering met een vredesverdrag erin?", vraagt dr Kelder. "Ja", zegt Bakker. En dat hangt dus niet eens zozeer van het thema af. "Immigratie kun je op een simpele manier bespreken of op een complexe manier." In het algemeen drukken politici van cultureel rechtse partijen zich dus begrijpelijker uit. Dat zegt echter niks over individuele politici.

"Er zijn genoeg linkse politici die hele heldere taal gebruiken, maar als je naar het grote geheel kijkt, zie je wel verschillen", concludeert Bakker. "Het is dus niet zo dat als je mij vertelt tot welke partij een politicus hoort, ik kan zeggen hoe iemand spreekt."