Fragment

Een moderne kernreactor ontploft niet

  1. Fragmentenchevron right
  2. Een moderne kernreactor ontploft niet

In 2050 kan er een kernreactor in bedrijf zijn die inherent veilig is. Dat wil zeggen: er komt geen radioactiviteit vrij in de omgeving en er is geen gevaar voor een meltdown zoals we in Fukushima hebben gezien. Dat zegt prof. dr. Jan-Leen Kloosterman, hoogleraar reactorfysica aan de TU Delft in dr Kelder en Co.

"Het gaat om een thorium gesmolten zout reactor, dat is een nieuw type reactor waar de splijtstof in gesmolten zout is opgeslagen in plaats van in brandstofstaven. Die is inherent veilig", zegt Kloosterman. "Deze kan in 2050 in bedrijf zijn als we een beetje doorwerken."

Emotioneel debat

"Alle ratio lijkt verdwenen uit het debat over kernenergie", constateert dr Kelder.

Kloosterman beaamt dat. "Dat is omdat er in de afgelopen jaren enorme polarisatie heeft plaatsgevonden. Het is altijd vóór of tegen kernenergie, en dat heeft de rationele discussie belemmerd."

"Dat is uitermate frustrerend voor een wetenschapper", vervolgt hij. "Ook omdat er een soort mystificatie omtrent straling is opgetreden. Alles wat met straling te maken heeft, is meteen gevaarlijk of onnatuurlijk, terwijl die angst helemaal niet nodig is."

Tien jaar

"Wanneer kunnen we snel en betaalbaar een schone en veilige reactor neerzetten?", wil dr Kelder weten. Volgens Kloosterman binnen tien jaar. "En dan heb je tien procent van de Nederlandse energievoorziening CO2-vrij gemaakt”, antwoordt Kloosterman. 

"Ik vind het belangrijk dat we vóór 2034 een nieuwe centrale bouwen, wanneer de kerncentrale in Borssele uit bedrijf raakt", zegt Kloosterman. "Anders gaat er heel veel bedrijfservaring en kennis bij de toezichthouder verloren." Dat zou een enorm verlies aan kennis betekenen: iets wat de hoogleraar vanzelfsprekend zonde vindt.