Fragment

Hoe je gezond en wel de 115 jaar kunt aantikken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe je gezond en wel de 115 jaar kunt aantikken

Honderd-en-vijftien jaar. Dat wordt op den duur de gemiddelde leeftijd van de Nederlander, stelt professor Eric Claassen. Om een recept te vinden die respectabele leeftijd te bereiken zoekt hij het geheim van ouderdom in zogeheten blue zones. 

Luister ook  Jortcast #160 met Eric Claassen


Bluzones zijn gebieden waar bovengemiddeld veel mensen 100 jaar of ouder worden. Volgende week verschijnt het boek Gezond 115 dat hij schreef met Heidi Klijsen en Lisette de Jong. Het leidde tot zestien portretten van gemeenschappen en bevolkingen die je een houvast geven voor gezond leven.

Veel oorzaken zijn, logisch, terug te voeren op dieet en beweging. Op het Italiaanse eiland Sardinië zijn veel schaapsherders. Door hun dieet en de beweging die het werk met zich meebrengt worden zij ouder dan gemiddeld. 

Betaalbaar

Maar goed: 115 jaar oud, hoe gaan we daar als land mee om? Hoe gaan we dat doen met pensioenen? Op de vraag of het betaalbaar is mengt econoom Coen Teulings, universiteitshoogleraar te Utrecht, zich in de discussie. "We moeten stukken langer gaan werken". Eric Claassen beaamt dat met de toevoeging: "Actief zijn is een hele goede manier om gezond oud te worden."