Fragment

Danny Mekic: 'sleepwet is niet Hitler-proof'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Danny Mekic: 'sleepwet is niet Hitler-proof'

"Ik denk niet dat deze wet Hitler-proof is", zegt technologie-expert en ondernemer Danny Mekic in een gesprek met Jort Kelder. Hij doelde daarmee op de sleepwet, zoals de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten ook wel wordt genoemd.

Het toezicht op de wet is niet onafhankelijk genoeg is. Professor Jan Smits, hoogleraar recht en techniek aan de technische Universiteit in Eindhoven, valt hem daarin bij. Het grote bezwaar bij het toezicht op de sleepwet is volgens van Mekic en Smits dat de mensen die toezicht moeten houden op het aftappen van grote groepen burgers door de politiek benoemd worden. 

Onafhankelijke rechter

"Waarom moet dat toezicht in huis blijven?", vraagt professor Smits zich af. "Dat moet je onafhankelijk maken. Het Hof in Straatsburg heeft ook gezegd dat er een onafhankelijke rechter naar moet kijken. En dat gebeurt nu niet."

Mocht er in een andere tijd een regering komen met andere (lees kwade) bedoelingen dan heeft die regering dus een vrijbrief om burgers af te tappen. En de mensen die toezicht op dit aftappen houden worden dus door diezelfde regering benoemd.

Hooiberg

Daarnaast plaatst professor Smits vraagtekens bij de functionaliteit van de wet. "Wat ze doen is eigenlijk nog veel meer data verzamelen dan ze al deden. En dan hopen ze in die enorme hoeveelheid meer aanwijzingen voor terroristen te vinden. Maar hoe gaan ze in zo'n grote hooiberg die speld vinden?"

Volgens Smits past de wet in een proces dat eigenlijk al na de aanslagen van 9/11 op gang kwam. "Deze wet is een sluitstuk van een beweging die sinds 2001 opgang gekomen is in Europa om terroristen en jihadisten te bestrijden. Het is de overheidskers op een datarovers-taart."