Fragment

"ING verprutst het elke keer weer"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "ING verprutst het elke keer weer"

ING-commissaris Henk Breukink haalde deze week uit naar Den Haag. Politici dienen hun toon te matigen en op te houden met het verder opstoken van het wantrouwen van burgers richting banken, was de boodschap. "Kan de Kamer niet een beetje inbinden?", vraagt dr Kelder zich af. Hij belt met VVD-Kamerlid Roald van der Linde, woordvoerder financiële markten.

Verprutsen

"Ik had mezelf voorgenomen om als Kamerlid geen banken te bashen", zegt Van der Linde. "De banken doen heel erg hun best om het goed te doen. Maar ING verprutst het elke keer weer voor de hele sector." 

De Haagse reactie op het witwasschandaal bij ING was wel "bijzonder hardvochtig", schreef ING-commissaris Breukink deze week in het Financiële Dagblad. De bank kreeg een recordboete van 775 miljoen euro, na een schikking met het Openbaar Ministerie. ING had onvoldoende toezicht gehouden op witwassen en dus hadden criminelen vrij spel. 

Empathie

"Maar dat wat u zegt: ze maken er een volslagen puinhoop van, dat is toch precies waar ING niet zo van gediend is", zegt dr Kelder. "Bent u niet een beetje te ongenuanceerd, moet u niet wat meer empathie voelen voor het bankwezen?" 

"Waarom legt niemand van ING gewoon uit hoe het zit, bij Pauw aan tafel ofzo", werpt Van der Linde tegen. "Ik zie de top van ING echt te weinig uitleggen waar ze mee bezig zijn. Alleen Breukink zegt iets, maar dat valt dan ook weer net verkeerd."