Fragment

Turkse en Marokkaanse Nederlanders oververtegenwoordigd in de politiek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Turkse en Marokkaanse Nederlanders oververtegenwoordigd in de politiek

Politici met een migratieachtergrond zijn ondervertegenwoordigd, maar minder dan doorgaans wordt gedacht. Turkse en Marokkaanse Nederlanders zijn zelfs oververtegenwoordigd, blijkt uit promotie-onderzoek van jonge doctor Roos van der Zwan.


Van der Zwan onderzocht zowel de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezing in 2012 als Kamerleden. Van alle 647 kandidaten hadden 77 een migratieachtergrond. Bijna twaalf procent. 

Scheef

Onder alle zittende Tweede Kamerleden was het ook twaalf procent. In de gehele bevolking is het aandeel Nederlanders met een migratiegrond zestien procent. Zij zijn daarmee enigszins ondervertegenwoordigd.
Die vertegenwoordiging is echter scheef verdeeld. De migrantengroepen die het vaakst onderwerp van debat zijn in de media en de politiek, Turkse en Marokkaanse Nederlanders, blijken

Vergelijking

In vergelijking met andere landen doet Nederland het toch al tijden vrij goed wat betreft etnische diversiteit in de politiek. Waar in Nederland in 2006 elf procent van van de Kamerleden een niet-westerse achtergrond had, was dat in Frankrijk (2007) 0,7 procent en in Duitsland (2009) slechts 0,8 procent, blijkt uit eerder onderzoek.

In dr Kelder en Co verdedigt jonge doctor Van der Zwan haar onderzoeksconclusies over de etnische diversiteit in de politiek, maar ook over de stemvoorkeuren van kiezers met een migratie-achtergrond.

Video niet beschikbaar