Fragment

'Gokmaffia is de baas op Antillen"

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Gokmaffia is de baas op Antillen"

De gokmaffia is de baas op de Caribische eilanden. Dat zegt Kamerlid Ronald van Raak (SP) in dr Kelder en Co. "De internationale criminaliteit is op de eilanden zo groot dat kwaadwillende politici heel veel macht en geld hebben en goedwillende mensentotaal kansloos zijn."

"Sint Maarten was kapot na orkaan Irma. We hebben meet dan 600 miljoen euro ter beschikking gesteld.De burgers zijn heel blij met die hulp, maar je ziet dat het parlement probeert die hulp zo hard mogelijk te frustreren."

Op Sint Maarten, Curaçao en steeds vaker ook op Aruba, zie je dat de onderwereld, de gokmaffia, de baas is. Zeker met online gokken zie je dat er miljarden worden witgewassen, voornamelijk drugsgeld. Het is een systeem dat in de lucht gehouden wordt door KPMG, door banken, door Nederlandse fiscalisten."

Voor dr Kelder is vooral de onduidelijke bestuurlijke relatie met de eilanden een punt van zorg. "Maar de vraag is dan: of we koloniseren die eilanden weer zodat we gewoon de baas zijn of we laten ze vrij? Dat half-half zodat we net niet de baas zijn maar wel leuk kunnen mopperen vanuit Den Haag dat helpt gewoon niet."

"De Engelsen en de Fransen hebben hun gebieden een keusgegeven: of je bent onafhankelijk of je bent onderdeel van ons land", beaamt Van Raak. "Wij hebben weer zo’n polder oplossing gekozen van een autonoom land binnen een koninkrijk. Dat betekent dat je wel verantwoordelijk bent voor goed bestuur maar niet kan besturen. Polderen op de Caraïben, dat werkt gewoon niet."

Video niet beschikbaar