Fragment

Impeachen? Dit heb je nodig

  1. Fragmentenchevron right
  2. Impeachen? Dit heb je nodig

Het afzetten van een president is een ambitieuze onderneming. Heb je bewijs, moet je nog motief zien aan te tonen. In dr Kelder en Co bespreekt dr Kelder de regels zoals vermeld in de Amerikaanse Grondwet over het wat en hoe van impeachment.

De democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden werkt aan een strafblad van president Trump. “Dat strafblad wordt The articles of impeachment genoemd”, zegt Olthof. “Ze hebben wel wat dingen boven water kunnen krijgen. Er staan wat dingen in waar Trump wat uit te leggen heeft.”

Heeft Trump de Oekraïense president Zelensky onder druk gezet om Joe Biden te onderzoeken? Hard bewijs voor een dergelijke gang van zaken, een ‘smoking gun’, ontbreekt vooralsnog.

Daarnaast benadrukt Olthof dat om een president af te zetten, motief cruciaal is. Als Trump het heeft gedaan, waaróm heeft hij dat dan gedaan? “Hij kan ook telkens blijven volhouden dat hij het puur deed voor anti-corruptie.”

Het grootste probleem voor de democraten op dit moment is dat het Witte Huis weigert mee te maken. De echte pareltjes die ze wilden vinden komen niet opdagen. Dus dat beperkt ze weer.”

Video niet beschikbaar