Fragment

“Wees dapper tegen China”

  1. Fragmentenchevron right
  2. “Wees dapper tegen China”

De handelsoorlog van Amerikaanse president Trump is, volgens dr Kelder, dé hype van afgelopen week. Niet alleen omdat er veel over gesproken wordt: ook omdat Trump eigenlijk terecht de strijd aangaat met China.

Dr Kelder krijgt daarin zeer deskundige bijval van professor Jonathan Holslag, China-expert aan de Vrije Universiteit in Brussel. “De angsthazerij ten opzichte van China moet vooral ophouden, we moeten leren vechten voor onze belangen en we moeten dat soms misschien op een wat dapperder manier doen”, zegt de professor.

“Heeft Trump niet gewoon gelijk dat hij de Chinezen aanpakt?” wil Jort Kelder weten.

“De vraag is of Trump een andere keuze heeft”, beantwoordt de professor. “De Amerikanen onderhandelen al twintig jaar met China over een betere handel. Maar ze komen dan steeds van een koude kermis thuis. Het is ook de taak van staten en overheden om ervoor te waken dat handelsrelaties niet te veel in hun nadeel werken.”

Witte raaf

“De slotsom voor mij moet wel zijn, hoe spijtig ook voor de fans van vrije handel, dat we een einde zien komen aan de afgelopen 25 jaar van globalisering; de toename van openheid in de wereldeconomie. Staten nemen opnieuw gevechtsposities in en het is ook een kwestie voor Europa en Nederland om daarmee te leren omgaan.”

"Maar het programma van Trump is er natuurlijk een van nationalisme, hoe kijkt u daar tegenaan?”, vraagt Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money.

“De Chinezen hebben ook een nationalistisch economisch programma, de Japanners hebben dat, de Indiërs hebben een nationalistisch economisch programma. Wij Europa zijn eigenlijk de witte raaf in de wereldeconomie met onze vrijhandelsdoctrine. Ik denk dat we wat realistischer moeten worden,” aldus Holslag.