Rutte: "Te laat in gesprek met critici coronabeleid"
- Fragmenten
- Rutte: "Te laat in gesprek met critici coronabeleid"
In een bijzondere uitzending van dr Kelder en Co interview Jort Kelder Mark Rutte, zijn studievriend en demissionair premier. Op het menu staat het afgelopen coronajaar gecombineerd met de gezamenlijke hobby: historische politieke fargmenten. "We zijn te laat met coronacritci in gesprek gegaan" zegt Mark Rutte in dr Kelder en Co.
Beide coronaspeeches, van 16 maart en 14 december komen aan bod, net als de speech van Joop den Uyl, die tijdens de oliecrisis in 1973 de natie toesprak. "Na die eerste speech heb ik eerst honderden appjes beantwoord in mijn kantoor", zegt Rutte. " in mijn eentje in dat torentje."
Toen hij daarna naar huis liep, door een stille gesloten stad, kwam de impact wel binnen. "Toen voelde ik voor het eerst hoe stil het op straat is, als de horeca gesloten is en hoeveel veiligheid horeca brengt, doordat er daarmee ogen en oren zijn die op straat kijken. Ik was niet zozeer angstig, maar het voelde wel eenzaam", zegt Rutte.
"Voelde je ook een beetje verantwoordelijkheid? Dat je dan denkt: ik heb die mensen naar binnen gejaagd? "Enorm", beaamt Rutte.
Critici
"Bij je tweede speech hoor je de demonstranten er gewoon doorheen", constateert Kelder. "In maart waren we allemaal in shock en deed iedereen braaf mee. Dat verdampt, het elastiekje is aan het breken."
"Het overgrote deel van de samenleving vindt het verschrikkelijk dat het allemaal moet, maar snapt het en doet mee", zegt Rutte. "Dan is er een heel klein deel dat zegt: er is geen virus. Nou ja, dat mag, we zijn een vrij land. Maar daar kan ik dan niet zoveel mee. Ik denk dat die daar stonden."
"En er is ook een deel, en dat is een deel dat we te lang niet hebben gezien. Daar zijn we eigenlijk pas in mei mee in gesprek gegaan. Ik noem als voorbeeld even Maurice de Hond. Dat zijn mensen die helemaal niet dat virus ontkennen, maar die wel kritisch waren over de aanpak."
"Ik weet dat ik als ik daar met jou over praat, wat veel luisteraars ongetwijfeld zouden willen, dat we dan twee uur zendtijd nodig hebben", werpt Jort Kelder op.
"Dames en heren de regering vordert de zendtijd zodat wij dit gesprek kunnen voeren", grapt Mark Rutte op gedragen toon.
"Bovendien ga jij dan in je RVD-modus dus dan ga je de brave antwoorden geven", vult Kelder aan.