Fragment

Hoe een failliet land nog faillieter kan

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe een failliet land nog faillieter kan

Het Surinaamse parlement buigt zich over een wet die de belemmering op maximaal lenen door de regering Bouterse weg moet nemen. Als die wet wordt aangenomen wordt onbeperkt lenen mogelijk. En dat is dan ook straffeloos. Nu staat nog in de Surinaamse wet dat een minister die te veel leent strafbaar is.

Robby Makka is Surinamist en financieel analist. Hij is op dit moment in Paramaribo en praat met dr Kelder over deze wet en de Surinaamse economie.

"Suriname staat er financieel niet goed voor, klopt dat?", vraag dr Kelder. "Dat klopt helemaal", zegt Makka. “De economie is behoorlijk aangetast, in die zin dat zij gereuineerd wordt met verschillende wetten, waaronder die wet op de staatsschuld waar u het over heeft. Er wordt totaal geen productie geleverd, alleen maar consumptie. Het land is zo goed als technisch failliet", zegt Makka.

"De staatsschuld wordt dus naar 130% van het BBP geduwd. Dat zijn Italiaanse toestanden", zegt dr Kelder.

"Ja dat klopt", beaamt Makka. "Maar over zeven maanden zijn er verkiezingen in Suriname en Bouterse doet er alles aan om kiezers voor zich die te winnen. Hij heeft een enorm tekort aan middelen en dus is hij op zoek naar leningen om pakketten en geschenken aan de burgers uit te kunnen delen."

"Geschenken?", vraagt dr Kelder, "waar moet ik aan denken? Gaat hij met pakjes langs de deuren?"

"Oh ja hoor", beantwoordt Makka, "het zijn bijna Venezolaanse toestanden. De kleur van zijn partij is paars en in paarse plastic tasjes worden uien, knoflook, toiletpapier en van alles gestopt en deur-aan-deur uitgedeeld."


Video niet beschikbaar