Fragment

Politieke junkies: Jort Kelder interviewt Mark Rutte

  1. Fragmentenchevron right
  2. Politieke junkies: Jort Kelder interviewt Mark Rutte

Bij het dichtklappen van de luiken van dit decennium een bijzonder interview in dr Kelder en Co. Jort Kelder interviewt Mark Rutte, een jeugdvriend die premier werd. Ze kennen elkaar uit de studietijd, toen ze beide politiek actief waren binnen de JOVD.

"Wij hebben een nerdy hobby", zegt de premier. "En die gaan we helemaal gaan uitventen", vult Kelder aan. Daarmee doelen zij op de gedeelde liefde voor fragmenten uit de oude doosch. "We hebben laatst een hele avond naar het ruwe materiaal gekeken van partijcongres van de PvdA-congres uit 1972. Toen ik dat aan andere vrienden vertelde werd er toch wel zorgelijk gekeken", zegt de premier.

"Enige psychiatrische assistentie is wel vereist", vult Jort Kelder aan.Aan de hand van oude fragmenten lopen de vrienden door het afgelopen jaar. Een interview met een bijzondere opzet want het natuurlijk leg je je goede vriend niet op de pijnbank in zo’n interview. De opzet is dan ook niet een messcherp interview waar keihard nieuws uit komt rollen. Het is een poging om een andere kant van de premier te laten zien, om een inkijkje te geven in de vriendschap tussen de journalist en de eerste minister.

Perfecte imitatie van Luns

Zo blijkt Mark Rutte een uitstekende imitator van Josep Luns (1911-2002). De voormalige minister in acht kabinetten en secretaris-generaal van de NAVO komt aan bod in het blokje taalgebruik, een belangrijk onderdeel van de voorliefde voor oude parlementaire fragmenten naast de dictie, timing en het idioom van vroeger. Maar niet allen statige politici komen langs. "Politiek was heel gedragen, ministers droegen bijna nog een ambtskostuum en toen was daar opeens Boer Koekoek", zegt Jort Kelder.

De leider van de Boerenpartij komt natuurlijk aan bod om een link te leggen met het Boerenprotest en de stikstofcrisis, maar ook omdat de heren er onbedaarlijk om kunnen lachen."Waarom houden wij zo van Boer Koekoek?", wil Jort Kelder weten. "Nou het is bij hem ook wel en beetje uitlachen", zegt Mark Rutte.

Biefstuksocialist

De premier blijkt een groot bewonderaar van Lubbers, maar ook van Den Uyl, wiens politieke koers hij afwijst maar wiens premierschap wel een inspiratiebron is. Ook de relaties in de politiek van toen bekijkt Rutte met nostalgie. Hans Wiegel en Joop den Uyl Konden hard debatteren maar gingen na afloop samen met hun partners uit eten.

Mark Rutte: "Kijk het is een biefstuksocialist, grapte Wiegel dan als de biefstuk op tafel kwam." Het debat tussen Wiegel en Den Uyl wordt aangehaald naar aanleiding van het debat dat Rutte voor de Europese Verkiezingen voerde met Thierry Baudet.

Naast de verkiezingsperikelen retoriek komen ook het vrouwenquotum, de milieuproblematiek en de media aan bod.

Eenzaamheid

Ook de diepere gevoelens komen aan bod. Is het een eenzaam vak? Wat zijn de zwaarste momenten en hoe is het om na een zwaar debat alleen thuis te komen. "Je hebt nu van zo’n tien bewindslieden afscheid moeten nemen, wat betekent dat?", vraag Kelder.

"Dat is vreselijk, ik ben een echte moederkloek", zegt de premier. "Als je een kabinet samenstelt, dat worden hele hechte relaties omdat je constant samen moeilijke beslissingen neemt." Eenzaam voelt Rutte zich niet in zijn vak. "De moeilijke momenten zijn niet de debatten maar het nemen van beslissingen. Ik moet dan altijd aan de Britse premier Tony Blair denken die zei: Mensen vergeven vaak wel een verkeerde beslissing, maar vergeven je niet dat je geen beslissing neemt."

De beslissing of Rutte nog een keer premier zou willen worden, is echter niet zo moeilijk. "Als ik nu moet beslissen ga ik door, maar ik beslis volgend jaar zomer. Ik vind wel dat ik daar nog even over na moet denken", zegt Mark Rutte. "Ach Mark, je vindt het veel te leuk dat Haagse, je hebt al die Europese banen ook laten lopen, die had je ook zo kunnen doen", besluit Jort Kelder het gesprek.