Fragment

Pakistan in de polder: te weinig topvrouwen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pakistan in de polder: te weinig topvrouwen

Nederland doet het niet goed als het gaat om diversiteit aan de top van het bedrijfsleven. In tegenstelling tot het streven zitten er nog te weinig vrouwen in de raden van bestuur (RvB 11,7%) en de raden van commissarissen (RvC 16,2%).

Jort belt even met minister Ingrid van Engelshoven van emancipatie. “Het streven aan de top van het bedrijfsleven is 30 procent in 2020, maar dat wordt nu lang niet gehaald. Ik heb samen met NVO-NCW een brief geschreven aan het veld om te benadrukken dat dit echt moet veranderen, anders zal het via de wet gebeuren”, legt de minister uit.

mannen-kamp

Karen Kragt, partner bij Van der Laan en Co, een headhuntersbureau dat gespecialiseerd is in diversiteit. “Ligt het nou niet ook aan de vrouwen zelf,” wil dr Kelder van haar weten. Zij waarschuwt voor het denken in een mannen- en een vrouwen-kamp. “Het is te plat om het steeds op mannen en vrouwen te plaatsen, je moet het in een veel groter perspectief zien. “

“Het is een complex probleem met hele complexe oorzaken”, vertelt Kracht. “Het is niet omdat de mannen het niet willen of omdat de vrouwen het niet kunnen of geen ambitie zouden hebben.“

slecht in revoluties

De oorzaak ligt volgens Kragt meer bij wetten en maatregelen, die allang zijn afgeschaft, maar waarvan de werking nog lang na-ijlt. Ook instituties als kerken drukken een grote stempel op dit proces.

Omdat het allemaal zo tergend langzaam gaat zou daarom volgens Kragt een quotum op zijn plek zijn. “Wij Nederlanders zijn slecht in revoluties en als dit moet veranderen dan is een quotum met tanden absoluut noodzakelijk. Als we het gaan uitzitten doen we er nog veertig, zestig jaar over."

Buitenland

In IJsland en Noorwegen wordt al zo’n quotum gebruikt. Daar is bij wet besloten dat de top van een bedrijf of organisatie voor bijvoorbeeld 30 procent uit mannen moet bestaan en voor 30 procent uit vrouwen. De overige 40 procent is vrij in te vullen.

“Wat levert dat op in het buitenland?”, wil dr Kelder weten. “Zijn ze daar gelukkiger?”  “Ja”, antwoordt Kragt. “Als het een goede mix is tussen mannen en vrouwen, en diversiteit is veel groter dan alleen geslacht, wordt er veiliger geïnvesteerd. Dan zie je dat er nieuwe waarden komen in de waardering van succes van een bedrijf en ik denk dat dat een essentieel verschil gaat maken voor de toekomst.”


Video niet beschikbaar