Fragment

Theo Hiddema: 'Er moet meer mannentaal gesproken worden in de rechtbank'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Theo Hiddema: 'Er moet meer mannentaal gesproken worden in de rechtbank'

Verdachten uit patriarchale culturen hebben een eigenzinnige kijk ten opzichte van de vrouw, waardoor het communiceren in de rechtszaal soms lastig gaat. Dat zegt strafrechtadvocaat en Tweede Kamerlid Theo Hiddema. 

Hij sluit zich daarmee aan bij de woorden van Marianne Koek, president van het Gerechtshof in Den Haag, dat er meer mannelijke rechters nodig zijn. "Turkse en Marokkaanse mannen die verdacht worden van eerwraak en vrouwenhandelaren uit de Balkan laten alle hoop varen als ze als ze een hele rij vrouwen zien. Ze zijn snel op de tenen getrapt en laten zich niet snel door een vrouw aanspreken op tekortkomingen in de huiselijke sfeer", aldus Hiddema. Volgens hem is namelijk niet alleen de rechter, maar ook de griffier en de officier van justitie vaak een vrouw.

Afbekken

Volgens Hiddema is het geen kwaliteitskwestie. Het is volgens hem soms effectief om chagrijnige kerels tegenover zulke verdachten te zetten. "Die moeten afgebekt en kort gehouden worden. Dan haal je ook het meeste uit de verdachten."
Marianne Koek pleit ook voor meer mensen met een migratieachtergrond in de rechtszaal. Hiddema: "Men smeekt erom. Dat zou de communicatie tussen verdachten bevorderen.  Het onderwijs schiet vaak te kort, waardoor taalvaardigheid ook vaak tekortschiet. Dat wreekt zich in de rechtspraktijk."