Fragment

Vastendieet mogelijk ongezond voor vrouwen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vastendieet mogelijk ongezond voor vrouwen

Het vastendieet zou o zo gezond zijn: je verliest extra kilo's, verbetert het immuunsysteem en je leeft langer. Althans: dat blijkt uit onderzoek bij mannen. Bij vrouwen is de werking ervan nog niet onderzocht. Schokkend, zegt dr. Rosanne Hertzberger, die vermoedt dat het vastendieet weleens heel anders kan uitpakken voor de vrouw.

Het vastendieet is wel de dieethype van 2019. Er bestaan verschillende vormen, maar het komt erop neer dat je één of meerdere dagen per week niet eet, of alleen overdag niet. "Het schijnt dat je er langer van leeft. En ik vindt het leven wel leuk", zegt Hertzberger, die besloot zich er verder in te verdiepen. 

Luister ook de Jortcast. 

Zelfsampling

"Ik vroeg mij af hoe lang het nou verantwoord is om te vasten." En zo werd Hertzberger haar eigen proefpersoon. "Afgelopen maandag een dag niet gegeten. En ik ging er verder over lezen." Uit onderzoek bij muizen bleek dat door het vasten de muizen langer leefden. "Maar wat blijkt", zegt Hertzberger: "Driehonderd muizen. Allemaal mannetjes."

Hyperalert

Er is dus aangetoond dat vasten een positief effect heeft op de levensverwachting van de mannelijke muis. Volgens Hertzberger kan dit bij vrouwen weleens anders uitpakken. Onderzoek bij ratten wijst inderdaad in een andere richting: “de vrouwtjesranden worden hyperalert, zijn 's nachts vaker wakker, ze stoppen met ovuleren, met menstrueren… Dat is een probleem."

"Ik heb mij er zelf nota bene schuldig aan gemaakt, door in een van mijn boeken te schrijven: ‘door minder te eten leef je langer’. Nou, bij het zien van die data vraag ik me echt heel erg af of het voor vrouwen ook geldt."

Vaginale bacteriën

En daar heeft ze meer reden voor. Hertzberger doet onderzoek naar vaginale bacteriën. "Ik kijk heel specifiek naar de stofwisseling van de lactobacillus crispatus. Die produceert een bak aan melkzuur en dat moet ergens vandaan komen. Daar moeten ze suikers voor eten, en die komen van de vrouw."

De (vooralsnog onbewezen, benadrukt ze) theorie van Hertzberger is dat door te vasten, de vrouw die suikers niet binnen krijgt, waardoor de bacteriën minder te eten hebben en daardoor minder goed kunnen verzuren. En dat brengt op zijn beurt de voortplanting weer in gevaar. Aangezien dat wegens evolutionaire redenen het belangrijkst is om in stand te houden, is het volgens Hertzberger aannemelijk dat vasten weleens vervelende gevolgen kan hebben voor vrouwen.

Kwaaltjes

Het is een bekend probleem dat in wetenschappelijk onderzoek nog altijd voornamelijk wordt gewerkt met mannelijke proefpersonen en dieren, waardoor we in verhouding weinig weten over die andere helft van de samenleving: vrouwen. 

Waar het gaat om ernstige ziekten, is de verhouding tussen kennis over mannen en vrouwen en in welke mate zij in wetenschappelijk onderzoek worden meegenomen redelijk goed verdeeld. Er is bijvoorbeeld net zoveel aandacht voor prostaat- als voor borst- of baarmoederhalskanker. Wel is er systematisch minder aandacht voor vrouwelijke kwaaltjes, merkt dr. Hertzberger. 

Baarmoederverzakking

“Bijvoorbeeld terugkerende urineweginfectie, terugkerende schimmelinfectie, bekkenbodemproblemen en endometriose.” Geen levensbedreigende problemen, maar ze gaan wel met heel vervelende klachten gepaard die behoorlijk vaak voorkomen. “Na de menopauze krijgt vijftig procent van de vrouwen die een kindje heeft gekregen een baarmoederverzakking. Twintig procent moet geopereerd worden.” De vrouw wordt op deze manier in de wetenschap tekort gedaan in het onderzoek. It’s a mens world.