Fragment

Professioneel geïsoleerd: jonge werknemers hebben het lastig

foto: ANP | Remko de Waalfoto: ANP | Remko de Waal
  1. Fragmentenchevron right
  2. Professioneel geïsoleerd: jonge werknemers hebben het lastig

Bij veel grote werkgevers wordt nog altijd vanuit huis gewerkt en een einddatum is nog niet in zicht. Gezondheid voorop (en de kostenbesparing is mooi meegenomen). Maar twintigers en dertigers zijn veel liever op kantoor dan de oudere. Wie thuis werkt is minder zichtbaar en kan op een cruciaal punt in zijn carrière ‘professioneel geïsoleerd’ raken, aldus hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe.

"De jonge medewerkers hebben het lastig", zegt Van der Lippe. Je moet namelijk zichtbaar zijn om een volgende stap in je carrière te kunnen maken. "Dat is nu niet het geval. Professionele isolatie noemen we dat. En dat betekent dat ze de boot missen."

Grote bedrijven kondigen nu aan dat ze de komende maanden nog lekker blijven thuiswerken. "Ik vind het makkelijk", aldus Van der Lippe. "Ik vind het te makkelijk om meteen te zeggen." En daar kunnen ze best zichzelf mee in de vingers snijden, want thuiswerken op de langere termijn kan leiden tot minder productiviteit, blijkt uit vers onderzoek van Van der Lippe. Hoog tijd voor een thuiswerk-tegengeluid dus. In dr Kelder en Co legt Van der Lippe uit waarom we wel iets argwanender tegenover dat thuiswerken mogen staan.