Fragment

"Shell doet geen rare dingen"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Shell doet geen rare dingen"

Shell raakte deze week in opspraak door een publicatie in dagblad Trouw. Daaruit bleek dat het bedrijf geen winstbelasting betaalt in Nederland. Een winst van 1,3 miljard maken en niks aan belasting betalen, dat wil de winkelier op de hoek ook wel. Tijd om te vragen naar de fijne kneepjes van deze regeling.

Daarvoor belt hij Paul Sleurink, fiscalist en partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, een 'Zuidas-kantoor' dat Shell adviseert over fiscale regelingen.

"Er wordt een aantal aftrekposten opgevoerd, waardoor Shell dus geen winstbelasting of vennootschapsbelasting betaalt", zegt Sleurink. Het gaat dan om rente-aftrek en het afboeken van bepaalde verliezen. "Bij beide aftrekposten wordt er gebruik gemaakt van onderdelen van de wet op de vennootschapsbelasting. Shell past de wet goed toe. Eigenlijk staat er in dat artikel van Trouw dus gewoon dat Shell op een fatsoenlijke manier de Nederlandse wet toepast", zegt Sleurink.

"Mensen maken zich boos over iets, terwijl er regels worden toegepast die uitvoerig zijn besproken in het parlement. En de regels die hier worden toegepast, wijken niet af van de regels in andere landen. Het is niet alsof wij hele rare dingen aan het doen zijn."