Fragment

De toekomst van rechts Nederland

  1. Fragmentenchevron right
  2. De toekomst van rechts Nederland

Het valt dr Kelder al tijden op. Heb je een beetje een rechtse mening dan wordt je verkettert, terwijl een linkse mening vooral als politiek correct, deugdelijk en sympathiek wordt gezien.

Waar dat vandaan komt? Tekst en uitleg komt van dr. Geerten Waling. Hij is historicus en publicist verbonden aan de Universiteit Leiden.  

Geweld

"Zijn het Forum voor Democratie (FvD) en de Partij voor de Vrijheid (PVV) extreem rechts te noemen", wil dr Kelder weten. "Extreemrechts is een term die gebruikt wordt voor mensen die bereid zijn om met geweld hun ideeën kracht bij te zetten. Extreem moet je dus eigenlijk nooit gebruiken als het gaat om een normale democratische discussie. Je kunt dat niet zeggen, als je de democratische rechtsstaat niet wil afbreken", zegt dr. Waling. Radicaal rechts is dan een betere benaming.  
"Maar op links wordt nooit gezegd, we hebben het over extreem of radicaal links, terwijl rechts die term wel voor de kiezen krijgt. Daarnaast zijn de Socialistische Partij (SP) en Groen Links (GL) ook best radicaal in bepaalde voorstellen. Als je bijvoorbeeld de erfbelasting op wilt schroeven naar 99 procent, dat is gewoon onteigening", oppert dr Kelder. Waling: "links wordt vaak geassocieerd met idealistisch, utopisch en schattig. Een beetje idealen kunnen geen kwaad, wordt er dan gedacht", legt dr Waling uit. "Terwijl rechts meteen wordt geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog, ellende en totalitaire regimes." 

D66 radicaal 

"Jij noemt D66 het redelijke midden", vervolgt Waling, "dat waren ze vroeger misschien, maar ik denk dat ze zich nu profileren als een radicaal cosmopolitische partij. D66 heeft behoorlijke radicale standpunten, terwijl ze de democratische kroonjuwelen overboord gooien", zegt Waling.