Fragment

Wat is belangrijker: onze privacy, of onze gezondheid?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat is belangrijker: onze privacy, of onze gezondheid?

Israël volgt de telefoons van corona-patiënten; Zuid-Korea checkt creditcard-transacties en China gebruikt zo’n beetje álles op het gebied van kunstmatige intelligentie en big data, om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Zijn dergelijke scenario’s ook in Nederland denkbaar of is onze privacy ons liever? Dr Kelder legt het voor aan D66-Kamerlid Kees Verhoeven. 

“Hier is een enorme kans om de corona-infectie te volgen. Als mensen vrijwillig meedoen is het sowieso een goed idee”, aldus Verhoeven..In China en Taiwan blijken de strategieën behoorlijk effectief in het beteugelen van het virus. 

Doden voorkomen

Toch is Verhoeven sceptisch over de aanname dat het daadwerkelijk tot minder doden zal leiden. “Je doet dan de aanname dat als we heel vergaande maatregelen gaan treffen, bijvoorbeeld allerlei mensen verplichten tot, dat dat doden voorkomt. Die aanname wil ik graag nuanceren. Je wéét niet of het vergaand verzamelen van alles doden voorkomt.”

Maar als dit kan helpen bij het bestrijden van het virus dan moeten we geen enkel middel uitsluiten. En dan vind ik ook dat je moet nadenken over het inzetten van data en het volgen van mensen. Onder een aantal strenge voorwaarden.”